Siirry suoraan sisältöön

Omakustannekulttuuria vaihtorahalla

TLDR: Omakustannekulttuuria vaihtorahalla! Sisäpiirivitsi (2022) e-kirjana maksaa lopun julkaisuvuottaan tasan 1 euron ostaessasi sen verkkokaupastani.

Kirjojen lukeminen on nykyään kolmen kauppaa, jossa nämä kolme kaupallista muskettisoturia ovat painetut kirjat, e-kirjat ja äänikirjat. Tämä on kaksi kolmasosaa totta myös oman esikoisrunokokoelmani kanssa. Mahdollinen Sisäpiirivitsi (2022) -äänikirja joutuukin vielä odottamaan veljiensä kaupallista menestystä tai lottovoittoa.

Ehkä nimenomaan äänikirjan puutteen takia ovat lukijani löytäneet kirjastani sen perinteisen, painetun teosversion. E-kirja on auttamatta jäänyt pikkuveljeksi, joka ei koskaan miehisty. Henkilökohtaisella tasolla ymmärrän sen täysin, sillä itsekin pidän fyysisistä kirjoista enemmän tai oikeastaan eniten. Itse itseni kustantajana minun silti kannattanee yrittää korjata tätä epäsuhdetta. Auttaisikohan siihen varhaisjoulumielinen -80 %:n alennus? Noh, kokeillaan! Loppuvuoden 2022 ajan on e-kirjani saatavilla tasan 1 euron hintaan ostaessasi sen verkkokaupastani.

Lisäksi e-kirja löytyy alennuksetta Ellibsistä, jos olet digitaaliset kulttuurisijoituksesi sinne keskittänyt. Pehmeäkantista kirjaa löytyy edelleen pitkin maata ja verkkoa.

E-kirjoissa on omat etunsa, joista ensimmäinen liittyy kaikessa yksinkertaisuudessaan rahaan. Tämän ainakin teoriassa pitäisi johtaa siihen, että e-kirja olisi aina nidottua tai sidottua kirjaa halvempi vaihtoehto. Ehkä hieman hullunkurisesti lukijalla täytyy kuitenkin olla lukulaite, joka sitten taas on satojen painettujen kirjojen arvoinen. On se elämä niin hassua.

Halvempi hinta lukijalle ei silti tarkoita, etteikö myös kirjailijalle liikenisi rahallista hyötyä. Esimerkiksi omalla kohdallani ovat pehmeäkantisen kirjan kappalekohtaiset painokulut veroineen vähän alle 10 euroa. Vertailun vuoksi olisin voinut painattaa kirjan ulkomailla ja joustaa vaatimuksistani ympäristöystävällisyyteen liittyen, ja kappalekohtaiset painokulut veroineen olisivat voineet olla arviolta hieman alle 5 euroa. Tätä voisi voivotella pidempäänkin, mutta vastuullisuudella on hintansa. Tältä ajatusrallilta voimmekin ottaa taksin takaisin e-kirjaan: sen pitäisi olla itselleni voittoa noin 1 euron myyntihinnasta alkaen.

Toinen etu liittyy saavutettavuuteen. Painetut kirjat aiheuttavat haasteita ihmisille, joilla esimerkiksi on heikentynyt tai kadonnut näköaisti tai vastaavia haasteita. Pistekirjat toki auttavat edelleen, mutta e-kirjat ovat astetta monipuolisempi ratkaisu. E-kirjojen saavutettavuuteen kuitenkin vaikuttavat erilaiset tiedostomuodot sekä lukulaitteet ja -ohjelmat.

EPUB-tiedostomuoto on lyönyt itseään läpi jonkinlaisena standardina, ja ainakin saavutettavuuden näkökulmasta se vaikuttaisi hyvältä asialta. EPUB muun muassa antaa tekstin skaalautua lukijan mieltymyksien tai vaatimuksien mukaisesti, mikä esimerkiksi helpottaa luettavuutta pienemmillä näytöillä. Se on myös avoin eli kaikkien saatavilla ja käytettävissä oleva tiedostomuoto. Tämä mahdollistaa yhteensopivuuden lähes kaikkien lukuohjelmien ja -laitteiden kanssa, mikä taas esimerkiksi sallii erilaisten lue ääneen -toimintojen käyttämisen.

Samaisista syistä on lukuohjelmia tarjolla varsin monipuolisesti; kenties joidenkin mielestä jopa liikaa. Asian helpottamiseksi mobiilimaailmassa sekä Android että iOS osaavat useimmiten avata kirjan kuin kirjan esiasennettujen ohjelmistojensa avulla, kuten Google Play Kirjat sekä Apple Books. Avoimen lähdekoodin vaihtoehtoja on myös olemassa, esimerkiksi minimalistinen Book Reader, joka on saatavilla Androidille sekä Google Play -kaupasta että F-Droidista. Windows-, MacOS- ja erilaisille Linux-käyttöjärjestelmille taas on saatavilla esimerkiksi Calibre. On siis sekä helppoja vaihtoehtoja että mahdollisuuksia löytää oma suosikkinsa.

Kolmas etu liittyy saatavuuteen. Kirjoja ei paineta ikuisesti, ellei kyseessä ole kulttikirja tai -kirjasarja niin kuin Raamattu tai Harry Potter. E-kirja taas ei lopu painosta, vaan sen ainoat hidasteet ovat kopiosuojaus sekä mahdollinen alustariippuvuus. Jos e-kirja esimerkiksi on ollut saatavilla vain yhdestä verkkokaupasta, ja kyseinen palvelu sitten menee nurin, on paska osunut tuulettimeen. Jos myös kirjailija ja hänen kustantamonsa ovat silloin menneet nurin, ja ne pari myytyä e-kirjaa ovat kaiken lisäksi vielä olleet DRM-kopiosuojattuja, niin on tuuletin osunut paskaan. Vielä asia erikseen on kopiosuojattu omistajuus, jos sellaista edes on.

Kopiosuojaus on tasapainottelua tekijänoikeuksien turvaamisen eli käytännössä antipiratismin ja käyttäjäystävällisyyden eli tässä tapauksessa lukukokemuksen välillä. E-kirjan vesileimaus saattaa olla hyvä kompromissi, kun taas DRM eli Digital Rights Management -suojaus on omakohtaisen kokemukseni perusteella vain kiusantekoa lukijalle. Lähtökohtaisesti en halua tehdä kiusallisen huonoja vitsejä enempää kiusaa kenellekään, siispä pienin paha voittakoon. Jos ostat e-kirjan verkkokaupastani, on se kopiosuojaamaton. Ellibsistä ostettuna teokseni on vesileimattu.

Jos nämä tietoiskut ja mainoslauseet luettuasi satut kuulumaan Kirjagram-yhteisöön tai haluaisit arvioida teokseni esimerkiksi blogissasi, niin ole yhteydessä. Lähetän mieluusti e-kirjan sähköpostitse arvostelua varten ilman lantin lanttia. Muilta pyytäisin kirjaimellisesti sen yhden lantin. Ahne paska, kun olen.