Siirry suoraan sisältöön

Kaikki puhuvat vastuullisuudesta.

Hyvä niin, mutta tässä elämän kokoisessa trendisanaviidakossa meidän täytyy muistaa sen olevan taas yksi subjektiivinen sateenvarjotermi lisää. Jokainen meistä siis valitsee omaan maailmankuvaansa nojaten ne erilaiset palaset, jotka sitten muodostavat meille sen vastuullisuutta tarkoittavan kokonaisuuden.

Kun joku siis sanoo tai suorastaan ilmoittaa toimivansa vastuullisesti, niin kuin nykyään julkisuudessa väistämättömästi tehdään, ei se vielä tarkoita kenellekään ulkopuoliselle mitään. Pahimmassa tapauksessa se ei tarkoita yhtään mitään muutoinkaan. Entiset idealistit eli kyynikot ovat tämän jo ehtineet huomata.

Vastuullisuus ei saa olla tekopyhää sanahelinää, mutta sanoja se silti vaatii; on selvitettävä ja selvennettävä ilman selityksen makua. Sen jälkeen on tehtävä paljon enemmän kuin puhuttava. Tällä sivulla yritän kertoa, mitä itse oikein tarkoitan vastuullisuudella ja mitä se sitten oikeasti tarkoittaa käytännössä.

Suomalaisuus

Suomenkielistä kulttuuria,
suomalaista työtä

Olen isänmaanrakas ihminen, ja muille kuin tolkun ihmisille selvennettäköön, etten ole etnonationalisti tai mikään muukaan mörkö. Suomessa on paljon korjattavaa, mutta loppujen lopuksi olen silti ylpeä ja kiitollinen suomalainen. Isänmaan suola taas on äidinkieli, eli mielestäni suomalaisiksi meidät tekee enimmäkseen suomen kieli. Haluankin siis helliä ja varjella tätä yhteistä rakastamme, ja mielestäni paras keino suojella kieltä on käyttää sitä.

Koulujen lisäksi kenties eniten työtä tämän tavoitteen eteen tekevät kirjastot. Ne ovat kielemme suojeluspyhimyksiä, ja vaikkei niiltä kannatakaan rukoilla mitään, niin toivottavasti uhrilahjat silti ovat tervetulleita: lahjoitankin kaikista tarkoitukseen sopivista teoksistani kopion kotiseutuni Jokioisten kunnankirjastolle. Jumalkompleksisena tavoitteenani onkin, että mikä tahansa teokseni olisi tulevaisuudessa lainattavissa edes yhdestä kirjastosta jokaisessa maakunnassa.

Idealismin jälkeen tuntuu aina hieman likaiselta puhua rahasta, mutta myös siitä on tässä elämässä puhuttava. Haluankin olla mukana tukemassa täällä Suomessa tehtävää työtä, koska raha ja työ eivät vieläkään ole päässeet toisiaan pakoon. Mahdollisuuksieni puitteissa eli lompakkoni sanelemana yritän siis ostaa ja tilata tarvitsemani tuotteet ja palvelut suomalaisilta yrityksiltä, jotka maksavat veronsa tänne Suomeen ja työllistävät täällä Suomessa.

Esimerkiksi tämä verkkosivusto raksuttaa suomalaisella palvelimella, ja siitä pitää huolen Xetpoint Oy. Yrittäjyys- ja pankkipalveluistani, kirjanpito mukaan lukien, vastaa OP Ryhmä. Esikoisteokseni, Sisäpiirivitsin (2022), muun muassa taittoi ja painoi PunaMusta Oy sen jälkeen, kun käsikirjoituksen oli oikolukenut Pilkuttaja eli Tiia Javanainen. Kaikkea tätä sekä symbolisoi että kenties tärkeämmin konkretisoi kirjan selkäpuolta koristava Avainlippu-merkki.

Ympäristöystävällisyys

Sertifikaateilla todistamista,
ei tekopyhää saarnaamista

En tule ikinä väittämään olevani mikään roolimalli kaikessa vehreässä vihreydessään, koska en yksinkertaisesti sellainen ole tai edes halua olla. Uskon kyllä yhteiseen vastuuseen, mutta myös suhteelliseen vastuuseen, ja mielestäni suurin vastuu ympäristöstä kuuluu sitä eniten kuormittaville. Kaikilla meistä ei myöskään ole yhtäläisiä mahdollisuuksia toimia yhä vastuullisemmin, jos ja kun se käytännössä tarkoittaa yhä enemmän maksamista jostain.

Mutta jos se mahdollisuus on, niin aina on parempi toimia edes hieman oikein kuin olla tekemättä mitään. Mainitsemani suhteellinen vastuu myös tarkoittaa, että minulla yrittäjänä on mielestäni enemmän vastuuta kuin yksityishenkilönä muutoin. Osa siitä vastuusta on minulle langetettua, osa siitä taas on itse itselleni langettamaa. Näin ollen yritän siis toimia ympäristöystävällisesti, tai vähintään ympäristötietoisesti, koska niin haluan ja koska meidän syystä on pakko.

Puhe on silti edelleen halpaa. Esikoisteokseni, Sisäpiirivitsi (2022), onkin PunaMusta Oy:n ansiosta sertifioidusti ympäristöystävällinen eli kompensaation avulla hiilineutraali painotuote sekä pohjoismaisesti ympäristö- eli Joutsenmerkitty. En myöskään käytä teippiä enempää muovia kirjaa lähettäessäni, oli kyse sitten paketista kuluttajalle tai välittäjälle. Muovi ei ole itselleni mikään Saatana, mutta sen kierrätys on toistaiseksi ongelmallista ja turha siitä on olla näin riippuvaisia.

Ympäristön kannalta paras tuote tietenkin on tekemätön sellainen. Emme kuitenkaan ole matkalla kohti sellaista utopiaa tai dystopiaa, missä kulutus ja tuotanto katoaisivat ilman oman lajimme massasukupuuttoa. Tästä huolimatta olemme jo oppineet apinoimaan hieman eri tavoin, esimerkiksi digitaalisesti. Ikävä kyllä lienemme vasta tajuamassa, kuinka paljon digitalisaatio rasittaa ympäristöämme, mutta muutamia kenties parempia mahdollisuuksia se silti meille tarjoaa.

Oma, todella omaperäinen ja täysin ennennäkemätön ratkaisuni on tarjota painetun kirjan lisäksi e-kirja sekä sarkasmia. E-kirjan ympäristöystävällisyys toki on sidottu niihin laitteisiin, joilla sitä luetaan; tämä siis lienee vastuun vierittämistä parhaimmillaan. Lohdutuksena on e-kirjani kopiosuojaamaton, jolloin sen lukeminen ei ainakaan ole sidottu mihinkään tiettyihin lukulaitteisiin. Voit siis lukea mieleni jätöksiä valitsemallasi, todennäköisesti jo omistamallasi laitteella.

Yksityisyys

Vähemmän seurantaa,
enemmän tietosuojaa

Tähän sivustoon ei ole rakennettu sitä perinteistä Google Analytics -webanalytiikkaa eli kävijäseurantaa. Liian suuriksi paisuneet teknologiajätit ovat vampyyreja, jotka menimme kutsumaan koteihimme. Monia kyseenalaisuuksia paljastuu aina, kun auringonvalo osuu Alphabetin tai Meta Platformsin toimintatapoihin. Tietosuojassa pelkkä lainmukaisuus ei ainakaan tällä hetkellä riitä, vaan vastuullisen toimijan on mentävä tässä asiassa pidemmälle ja oltava osana etujoukkoa.

Kävijäseuranta kuitenkin on oleellinen osa verkkokaupan ylläpitämistä. Tätä näennäistä ristiriitaa täytyykin siis luonnollisesti seurata kompromissi, ja tällä sivustolla se on hyödyntää pelkkää palvelintason metriikkaa. Jaetussa webhotellissani tämä tarkoittaa cPanel-palvelunhallinnan Analog, Awstats ja Webalizer -työkalujen keräämää tietoa. Kyseessä on brutaalin minimalistinen ratkaisu, ja ymmärtääkseni tätä lähemmäs nollaa en tällä kustannustasolla pääse.

Kaikesta nörtteilystä huolimatta olen edelleen lainalainen, kirjanpitovelvollinen yrittäjä. Asianmukaiset henkilötiedot ovat välttämättömiä, jotta liikeideani voi toteuttaa likaista, kapitalistista tarkoitustaan. En kuitenkaan voi tunnistaa tälle sivustolle eksyneitä vaeltajasieluja ennen kuin tilaus- ja sopimusehdot sekä tietosuojaseloste hyväksytään osana tilausprosessia. Voit siis todennäköisesti lukea blogiani tekemättä siitä kiinnostuksen kohdetta varjoprofiiliisi.

Kannustan myös tarkastamaan verkkosivustoni The Markup -yhdistyksen Blacklight-työkalulla, mikä paljastaisi muut käyttämäni seurantakeinot. Esimerkiksi uBlock Origin -selainlisäosan avulla taas voit tarkastella, mitä elementtejä se estää verkkosivustollani. Lisäksi suosittelen tutustumaan resursseihin, joita Privacy Guides ja Privacy Tools tarjoavat, ja käyttämään esimerkiksi Brave– tai LibreWolf-verkkoselainta. Yksityisyytesi ei ole minun liikevaihdostani pois.

Sitten voimmekin puhua olohuoneessa istuskelevasta virtahevosta: miten voin julistaa yksityisyyttä samanaikaisesti, kun huutelen kaikkien muiden tapaan sosiaalisessa mediassa? Tekopyhästi, ikävä kyllä. Tuntemattomana pienyrittäjänä on minun yksinkertaisesti pakko mainostaa itseäni tai esikoisteostani Sisäpiirivitsiä (2022) melkeinpä joka toisessa lauseessa. Tällöin sosiaalinen media on pakollinen paha. Muuten olen sitä mieltä, että Facebook on tuhottava.

Vaihtoehtoja on, mutta niistä täytyy ensin tehdä varteenotettavia. Haluankin olla näissä talkoissa mukana ja sen takia suosimani ynnä suosittelemani sosiaalisen median alusta on Mastodon. Se on avoimeen lähdekoodiin perustuva hajautettu järjestelmä, mikä kelpasi myös Euroopan tietosuojavaltuutetulle uudeksi EU Voice -alustaksi. Mastodon itsessään ei ole täydellinen, muttei myöskään sosiaaliseksi mediaksi pukeutunut seuranta- ja mainontatyökalu. Virkistävää, eikö?